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At the Council Chamber, Whitehall the 10th day of March 2015 

By the Lords of Her Majesty’s Most Honourable Privy Council 

The General Osteopathic Council has made the General Osteopathic Council (Indemnity 

Arrangements) Rules 2015, which are set out in the Schedule to this Order, in exercise of the 

powers conferred by sections 6(2) and (3), 37 (5) to (8), and 35(2) of the Osteopaths Act 1993(a). 

By virtue of sections 35(1) and 36(1) of that Act, such Rules shall not come into force until 

approved by Order of the Privy Council. 

Citation and commencement 

1. This Order may be cited as the General Osteopathic Council (Indemnity Arrangements) Rules 

Order of Council 2015 and shall come into force on 1st May 2015. 

Privy Council Approval 

2. Their Lordships, having taken these Rules into consideration, are pleased to and do approve 

them. 

 

 

 

 Richard Tilbrook 

 Clerk of the Privy Council 

 

 

                                                                                                                                            
(a) 1993 c. 21. Section 37 was amended by S.I. 20141887 and section 35(2) was amended by S.I. 2008/1774. 
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 SCHEDULE Article 2 

The General Osteopathic Council (Indemnity Arrangements) Rules 2015 

The General Osteopathic Council, in exercise of its powers under sections 6(2) and(3), and 37(5) 

to (8) of the Osteopaths Act 1993(a) makes the following Rules: 

PART 1 
 

PRELIMINARY 

Citation and commencement 

1. These rules may be cited as the General Osteopathic Council (Indemnity Arrangements) 

Rules 2015, and shall come into force on 1st May 2015. 

Interpretation 

2. In these Rules— 

“the Act” means the Osteopaths Act 1993; 

“indemnity arrangement” means the arrangement referred to in rule 5; 

“osteopath” means a person who is registered as a fully registered osteopath, as a conditionally 

registered osteopath or a provisionally registered osteopath; 

“prescribed risks” means the risks which are prescribed under rule 6; 

“prescribed amounts” means the minimum amounts of indemnity cover to be obtained by an 

osteopath in order to cover the prescribed risks and which are set out in rule 7. 

PART 2 

REQUIREMENT TO HAVE AN INDEMNITY ARRANGEMENT 

Obligation to have an indemnity arrangement 

3. An osteopath must have in force in relation to that osteopath an indemnity arrangement which 

provides appropriate cover, for not less than the prescribed amount, in respect of claims for any of 

the prescribed risks. 

Prescribed risks 

4. An indemnity arrangement must cover the following risks— 

(a) any legal liability for any negligent act, error or omission in professional services 

rendered or which should have been rendered by an osteopath whilst practising as an 

osteopath; 

(b) any liability for claims for public liability or product liability arising from death or injury 

to third parties or damage to third party property caused by the osteopath in the course of 

providing professional services or in the course of supplying products in connection with 

those services; 

                                                                                                                                            
(a) 1993 c. 21.  Section 37 of the Act was amended by the Health Care and Associated Professions (Indemnity Arrangements) 

2014. (S.I. 2014/1887) 
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(c) any legal liability of an osteopath in respect of the risks set out in paragraphs (a) and (b) 

which are attributable to that osteopath’s employees, partners, associates, co-directors or 

agents and which are connected with the provision of osteopathic services on behalf of, or 

under, that osteopath’s supervision; 

(d) any liability to pay any or all legal costs, of and incidental to all proceedings which may 

be recovered by a claimant against an osteopath arising out of any claim in respect of the 

prescribed risks; and 

(e) all or any costs, fees and expenses which may be incurred by an osteopath in defending 

any claim in respect of the risks set out in paragraphs (a) to (d). 

Prescribed amounts 

5. The minimum amount of cover under an indemnity arrangement that must be obtained by an 

osteopath in respect of the prescribed risks is £5,000,000 in the aggregate. 

Run off cover 

6. An osteopath must maintain appropriate cover under an indemnity arrangement for the 

prescribed risks and in the prescribed amounts in respect of any claims made in respect of that 

osteopath’s practice which may arise— 

(a) after the date on which that osteopath ceases to practise as an osteopath for whatever 

reason; 

(b) (in the event of a change of provider) after the expiry of the period covered by a previous 

policy or indemnity arrangement; 

(c) at any time after the date of the event which gave rise to the claim. 

PART 3 

COMPLIANCE 

Duty to notify the General Council 

7. Where an indemnity arrangement in the prescribed amount for the prescribed risks ceases to 

be in force in relation to an osteopath, that osteopath must notify the Registrar immediately in 

writing. 

Demonstration of Compliance 

8. Where a person applies for registration (including renewal of registration), that person must 

provide the Registrar with— 

(a) evidence which, in the opinion of the Registrar, is sufficient evidence that there is or will 

be in force in relation to that person, an indemnity arrangement for the purposes of 

complying with section 37(1) of the Act; 

(b) a signed declaration that there is or will be in force in relation to that person an indemnity 

arrangement; and 

(c) a signed authorisation for the provider of any indemnity arrangement to disclose to the 

Registrar, such information about indemnity arrangements as the Registrar may 

reasonably require for the purpose of determining whether there is or will be appropriate 

cover in force in relation to that person. 

9. The Registrar may request in writing, giving notice of not less than five days, that an 

osteopath must provide the General Council with evidence, which in the opinion of the Registrar, 

is sufficient evidence that there is in force in relation to that osteopath, indemnity arrangements 

which comply with the requirements of these Rules and section 37(1) of the Act. 
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10.—(1) The Registrar may by written notice require an osteopath to provide the General 

Council with evidence, which in the opinion of the Registrar, is sufficient evidence that there is in 

force in relation to that osteopath, an indemnity arrangement. 

(2) An osteopath must provide the evidence referred to in the notice within 5 days of the date of 

that notice, or such other longer period specified in it. 

 

 

Given under the official seal of the General Osteopathic Council this 4th day of February 2015 

 

 

 Alison J. White 

 Chair of the General Osteopathic Council 

 

 

EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Order) 

The Rules contained in the Schedule to this Order require all practising osteopaths to have in place 

indemnity arrangements to cover specified risks at a minimum level of cover for such risks, 

including the requirement to have run off cover in respect of claims made in relation to an 

osteopath’s practise, which are made after that osteopath ceases to practise. The Rules prescribe a 

minimum aggregate level of cover (£5 million); the risks which must be covered by the indemnity 

arrangements; and set out requirements for demonstrating compliance with the Rules to the 

Registrar of the General Council. 
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