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In the matter of the representation of 

Her Majesty's Attorney General in relation to 

M&. 

BAILIFF: This is an application by the Education Committee .... (indistinct) ..... 

under the 

child M0:>, 
Children Law, and to whom has been committed the care of the 

for the Court to set out the history 

is well known to us and we cannot 

lt is unnecessary 

of these parents and their children - it 

but sympathise with them in the plight 

they find themselves due to circumstances over which they have no control. 

It is highly unlikely that they will have the children returned to them - they 

(.. ... are not competent to have them - but nevertheless the application today has 

to be construed very carefully in accordance with the law. We have no doubt 

that the intention of the Committee is a good intention and probably it would 

be in the best interest of all the children if they were adopted in England, 

but that is not the point that w'e have to decide. We are not asked to decide 

at this stage whether it would be a good thing or not for the children to be 

adopted, but whether there is a power in this Court to make the Order which 

lv!iss Nicolle on behalf of the Committee asks. 

The Committee asks us, exercising our power under· para·graph 

7 of Article 30 of the law (which provides: "The Royal Court may, on the 

application of the Attorney General, vary or revoke any order committing a 

child to the care of a fit person") to authorise the Committee to place the 

child for adoption in the United Kingdom, and as a corollary, to provide that 

the order designating the Committee as a fit person with whom the child has 

been placed should terminate upon the making of any such adoption order. 

Mr. Le Cocq, for the parents, opposes the application. He does so on 

two grounds - firstly, on the facts themselves because of the question of access 

and perhaps improved later conduct, but basically on the argument that the 

Court has no power to make the order that is sought. 

1t .is quite clear that as Miss NicoJle has said, the Childrens Law of 

1969 was enacted for the protection and welfare of children but that does 

not, in our view, entitle us to go outside the terms of the statute unless we 

have to by necessary inference. If one looks at the Children (Jersey) .lal"~ 

1 ?'>~ one sees that the Court has specific powers given b. il;- under that Jaw. 

Where it is satisfied that an order should be made for various reasons set 

out in Article 27, it may make one of four orders set out in Article 28. That 

is to say, it may "commit the child", as it was then drafted in 1969, "to an 
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' approved school", (it is now varied) or "(b) commit him to the care of any fit 

person whether relative or not", which m fact is what this has done, "who is 

willing to undertake the care of him; or (c) order his parent or guardian to 

give an undertaking that he will exercise proper care and guardianship and 

to give such security in such amount as the Court may determine for the carrying 

out of the undertaking; or (d) without making any other order, or in addition 

to making an order under either sub-paragraph (b) or (c) of this paragraph, 

make an order, to be known as a 'supervision order', placing him for a specified 

period, not exceeding three years, under the supervision of a probation officer 

or an officer of the Committee". 

And then there are specific powers as 1 have said in Article 30, paragraph 

7, under which the application is made, but in addition to that there is a further 

paragraph - paragraph 9 of Article 30 - as follows: "Where the Committee 

represents to the Attorney General that, in its opinion it is desirable to do 

so in the interests of any child who has been committed to the care of a fit 

person, the Attorney General may apply to the Royal Court and the Court 

may, if it thinks it desirable and in the interests of the child so to do, revoke 

the order committing him to the care of a fit person, and, where it revokes 

that order -

(n) commit him to the care of another fit person, whether a relative or 

not, who is willing to undertake the care of him; or 

(b) order him, if he is under the age of eighteen years, to be sent to an 

approved school; (now altered) or 

(c) order his parent or guardian to enter into a recognizance to exercise 

proper care and guardianship; or 

(d) without making any other order or any addition to an order under sub-paragraph 

(a) or (c) of this paragraph, make an order placing him for a specified 

period, not exceeding three years, under the supervision of a probation 

officer, or of some other person appointed for the purpose by the Court". 

Now, it seems to us that the argument which Miss Nicolle has advanced, 

that there is a distinction between sub-paragraph 7 and sub-paragraph 9 and 

therefore the Court is not restricted to the .original power~ which it has under 

Article 28, would have greater force if the words or "or revoke" was not in 

sub-paragraph 7. If the word "vary" was there alone and the word "revoke" 

was there standing alone, as indeed it does, in sub-pargraph 9. We regret we 

cannot accept the argument she has advanced in respect of those paragraphs 

and there is a further point which has to be considered. Our attention has 

been drawn, quite rightly, by Miss Nicolle, to Section 26 of the Children & 

Young Persons Act 1969 which refers to transfers between England or Wales, 

and the Channel Islands or the Isle of Man whereby the Secretary of State 
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may, by order, designate for the purposes of the section an order of any description 

which (a) a court from the Isle of Man or any of the Channel Islands is authorised 

to make by the Jaw for the time being in force for that country and (b) provides 

for the committal to the care of the public ·authority of a person who has 

not attained the age of eighteen and (c) it appears to the Secretary of State 

to be of the same nature as a care order other than an interim order. It is 

not necessary for me to read the whole of that section, but there is a reference 

to that section which is set out in Halsbury, the fourth edition, volume 2/J 

at paragraph 762 which deals with the section I have just mentioned, and what 

is interesting is that over the page the following paragraph appears: "An authorisation 

given to a local authority under these provisions ceases to have effect when 

(l) the local authority is informed by the Secretary of State that he has revoked 

it - that is section 2~/4(a) or (2) the relevant order to which the authorisation 

relates ceases to have effect by fluctuation of time under the Laws of the 

place where the law was made or the local authority has been informed by 

the relevant authority that the order has been discharged under that law -

that is section 26/4(b) and section 26/4(c) - or (J) the person to whom the relevant 

order relates is again received into the care of the benevolent authority and 

that is section 26/'+(c). The purpose we conceive section 26 of the Children 

& Young Persons Act 1969 to fulfill, is to allow for what we think are temporary 

transfers although they could, under special circumstances, be permanent -

for example, where the parents themselves against whom or in respect of whom 

an order is made, move to England and it is desirable in order that they can 

exercise access, that the child follows them but at the same time placed in 

care in England so as to be under the control of a local authority there in 

the same way as it is under the control. of the Education Committee here. 

( We do not think that the section is designed to effect a permanent transfer 

in the manner suggested by Miss Nicol!e. 

Furthermore, looking at the statutes, we have to ask ourselves, is the 

Education Committee able to give consent for adoption. Whereas the adoption 

act in England makes it quite plain that local authorities cannot, our own law 

is silent. We are inclined to say that unless the law gives specific power to 

the Committee, we would find it difficult to say, but we are not making ruling 

on this, that indeed we ought to imply a power. That is not a matter on which 

we have been asked to express an opinion today. The power of the Committee 

as a fit person is of course defined by Article 30, paragraph 4. "The person 

to whose care a child is committed by any such order as aforesaid shall, while 

the order is in force, have the same rights and powers and be subject to the 

same liabilities in respect of his maintenance as if he were his parent, and 

the person' so committed shall continue ln his care notwithstanding any clairn 
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by a parent or any other person. It does not seem to us that the powers given 

to the Committee authorise it to deal with the adoption of the children and 

furthermore we think that the law does not envisage that the children would 

be sent outside the jurisdiction of this Court permanently. It is not in our 

view specifically provided for and if it is desired that there should be these 

powers then they should be specifically provided for in the appropriate legislation. 

We therefore decline to make the order and we order the Committee to pay 

costs . 

.... (indistinct) ...• expressing a view as to the desirability or not, whether 

these children should be adopted or permanently taken away from these parents 

- we are not being asked to decide that today. 




